Play is the answer to how anything new comes about. (Jean Piaget).
NIEUWS: Begin februari 2018 sloeg Mind the Whale de handen in elkaar met Atelier Lotte Martens. Nieuwe inspiratie wordt voortaan ontwikkeld onder de Lotte Martens vlag, van de bestaande patronen komen er meer papieren versies, gaandeweg stemmen we stof en ontwerpen op elkaar af. Benieuwd naar welke confetti dat samenwerkingsfeestje zal genereren? Volg onze avonturen, bijvoorbeeld op Facebook of via de nieuwsbrief.
Mind the Whale is de speeltuin van Riet Van de Walle (°1981). De schommel is een naaimachine, en de zandbak een zee aan mooie stoffen. Inspiratiebronnen zijn dochters Liv (°2009) en Zanne (°2010) en elk willekeurig object dat Riets pad kruist en waarvan ze zich afvraagt: hoe zit het in elkaar?
Misschien had het net zo goed lassen kunnen zijn. Of zandsculpturen. Of mosgraffiti. Maar het werd naaien. Hoe dat komt? Wie zal het zeggen. Maar er zit wel wat ‘naaimachine’ in Riets verhaal.
(1985)
De Sint komt langs. In de woonkamer hangt een verzameling verkleedkostuums aan nylondraadjes aan het plafond, een vierjarige Riet wandelt er verwonderd tussendoor. Of hoe haar moeder met de naaimachine een beeld op haar netvlies graveerde.
(1993)
Het eerste eigen naaiwerk dat in het geheugen is blijven plakken: een kamelenkostuum. Voor 3 personen, bestaande uit geverfde lakens, een geraamte van papier maché en een plastic motorhelm om de kamelenkop op het hoofd van figurant 1 te houden.
(1994)
Riets eerste naailes volgens de boekjes. Met moederlief als coach. Op de naaitafel: een short, met ritsgulp en zakken.
(1998)
Een iets rebelsere manier van werken: Riet ontvoert moeders dierbare Bernina naar de slaapkamer en maakt een zomerjas, zonder patroon. Inspiratiebron: de trui van een treinoverbuur.
(2004)
Riet studeert af als master in de Productdesign, met als eindwerk een interactieve tentoonstelling voor kinderen over het correct gebruik van de rug. De Rugrups is een pakje met op het rugpand een plastic rups. Bij fout gebruik tijdens een aantal oefeningen licht, op de plaats van de overbelaste wervel, een bol van de rups op.
(2008)
Na een lange handwerkpauze komt daar plots een enorme trigger: kind op komst. De zwangere-op-het-net ontdekt blogs en verscheepbaar stof en is vertrokken.
(2009)
Een maand na de geboorte van Liv wordt ook een blog geboren die – waar het hart van vol is – ‘Leven met Liv’ wordt gedoopt.
(2012)
Riet is een van de matrozen op het schip dat Van Katoen heet, het eerste grote naai- en handwerkevent van Vlaanderen. Voor Van Katoen ontwikkelt ze Hide ’n Seek (toen nog ‘Jurk zonder gewring’) en proeft ze van het plezier een patroon te maken dat daarna zijn weg vindt onder honderden naaimachines.
(2012)
Samen met collega en vriendin Sanne (Eloleo) schrijft Riet het naaiboek Zo Geknipt! 20.000 exemplaren vinden hun weg naar naaimachines in Vlaanderen en Nederland.
(2014)
Na een jaar herbronnen en broeden schrijft Riet een tweede naaiboek, deze keer bijgestaan door Lies (Oon). Ook van Zo Geknipt!2 gingen er tot nu al meer dan 10.000 boeken over de toonbank.
(2015)
Nog zo veel ideeën, maar niet meer het grote agendagat dat een boek vraagt. Bijgestaan door een sterk klankbord/testteam en blij eindelijk een plek te hebben om op regelmatige basis een creatief ei te leggen: Mind the Whale.
Riet minus Whale houdt van schrijven en van koffie met overdreven veel melk, wil minstens 1 dier tegenkomen bij elke jogtour en vogels tellen niet mee, geniet van kindertheater en van frambozen en is op haar best als ze samen met Wim ‘systemen voor de dingen’ kan bedenken.